Teknoloji

İki Başlı Köpek Deneyi İle İlgili Rahatsız Edici Detaylar

Vladimir Demikhov’un deneyleri oldukça garip görünse de, aslında organ cerrahisinde bir öncüydü ve hayati organların nakline ilham verdi. Kariyeri boyunca çok sayıda deney yapmasına rağmen, bu iki köpek inanılmaz uygulamalar yapıyoradının daha çok duyulmasına katkıda bulundu.

Bunların yanında Etik olup olmadığı çok tartışılan bir konudur.Gelin bu deneyin detaylarına daha yakından bakalım.

Vladimir Demikhov, 30’lu ve 50’li yıllarda organ naklinin önde gelen isimlerinden biriydi.

Bu dönemde Stalin, savaş sonrası organ nakli ve yaşam süresinin uzatılması ile ilgili deneyler yapmak için bir dizi üstü kapalı tıbbi tesis kurdu ve Demikhov’u güçlendirmeye başladı.

Bu arada bu bilim adamı laboratuvarında hayvanların ortasında kalp ve akciğer nakli yapmaya devam etti. Ardından Demikhov’un meslektaşı Prof. Dr. AG Konevskiy tarafından seslendirildi. ilk köpek kafa nakli başarılı olduğundaDemikhov bu yönde çalışmaya başladı.

Sovyet bilim adamı bu operasyon için iki farklı konu seçti.

Hassas İçerik

Biri, Demikhov’un Brodyaga (“serseri” anlamına gelen Rusça) adını verdiği büyük bir Alman Çoban köpeği, diğeri ise Shavka adında daha küçük bir cinsti. bu deneyde Brodyaga ikametgâh olacak, Shavka ikinci baş ve boynu tedarik edecekti.Yine yavrunun başı, omuzları ve ön ayakları Brodyaga’ya aşılanacaktı.

Dr. Demikhov bu üç buçuk saatlik çalışmayı yapay olarak bir köpeğe verdi. kan pompası takmak başladı. Daha sonra bir köpeğin göğsüne ikinci bir kalp takar ve ikinci kalp için akciğerin bir kısmını çıkarırdı. Böylece bu ikinci kalp, bir süre daha ritmini koruyarak, yepyeni kalpten bağımsız olarak atmaya devam etti.

Ayrıca nakledilen köpek yavru olduğu için Alman Çoban köpeğinin kalbi ilk etapta yeteri kadar kan pompalayabiliyordu.

Hassas İçerik

Her biri Bu deneyden sonra her iki kafa da görebiliyor, duyabiliyor, koklayabiliyor ve yutabiliyordu. ancak küçük köpeğin midesi ile Alman kurdu arasında bir ilişki yoktu. Bu nedenle küçük köpeğin tükettiği her şey bir tüpten aşağıya akıyordu.

Sonunda bu iki başlı köpek, sadece dört gün yaşadı . Boynundaki bir damar yanlışlıkla hasar görmeseydi, Demikhov’un 29 gün hayatta kalan en uzun ömürlü iki başlı köpeğinden daha uzun yaşayabilirdi.

Köpek ölümlerini bir kenara bıraksak bile, Demikhov’un deneyinin ahlaki çıkarımlarının oldukça aldatıcı olduğunu söylemek mümkün.

Hassas İçerik

Ayrıca bu kafa nakli transplantoloji alanında bazı ilerlemelere katkı sağlıyor gibi görünse de gerçek hayatta uzun vadede bu iki köpeği yaşatmak içinşimdi mümkün olduğu kanıtlanmadı.

Vladimir Demikhov’un deneylerinden yola çıkarak Fransız cerrah Dr. Alexis Carrel ve ortağı Amerikalı Fizyolog Dr. Charles Guthrie de iki köpek için birebir işlemler uyguladı. Bu ikilinin çift başlı köpekleri ilk etapta umut verici olsa da, saatler içinde öldü ve ötenazi yapıldı.

Hassas İçerik

Artık tıp camiasında birden fazla var, bu ilaç, nakillerin sadece bilim kurgu olduğuna inanıyorancak gelecekte bilim adamlarının çalışmaları ile gerçeğe dönüşme ihtimali her zaman vardır.

Kaynaklar:Gizmodo, İlginç Olan Her Şey, Atlas Obscura, Canlı Bilim, Mihav

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu